O projektu

“CineHistria” novi je projekt Istarskog povijesnog društva – Societa’ Storica Istriana čiji je glavni cilj prikupiti, popisati i predstaviti dokumentarne i igrane filmove, televizijske emisije te izvorne snimke čija je tematika povezana s prošlošću Istre i Istrana, a koji su dostupni za pregled na internetu.

Ukupan je fond podijeljen u kronološki strukturirane cjeline koje predstavljaju različita povijesna razdoblja u kojima se Istra našla kroz svoju dugu povijest, a koja su sa sobom nosila različite društvene, političke i gospodarske procese.

Među prvih 50 postavljenih naslova mogu se pronaći brojne teme iz istarske povijesti – od istraživačke ekspedicije broda Tegetthoff na Sjeverni pol 1872., potapanja carskoga bojnog broda Szent Istvána 1918., izgleda Brijunskoga otočja 30-ih godina prošloga stoljeća, radnika u Raškom ugljenokopu za talijanske uprave, do tragičnih događaja iz Drugoga svjetskog rata i poraća, Brijunske konferencije 1956. te relativno recentnih prizora iz svakodnevice, primjerice s pulske tržnice 1973. godine. Filmovi su autentični i kao takvi dokument su vremena, različitih promišljanja istarskoga područja i povijesti.

Projekt je namijenjen svima koje zanima istarska povijest, a u užem smislu povjesničarima kojima će potencijalno poslužiti kao povijesno vrelo i pomagalo u budućim istraživanjima te profesorima osnovnih i srednjih škola kao nastavno pomagalo.

Voditelj projekta je Nikša Minić, član Istarskog povijesnog društva. Autorska prava video snimaka pripadaju vlasnicima – pojedincima/ustanovama/organizacijama koje su postavile materijale na internet. Pozivaju se svi vlasnici video snimaka važnih za istarsku povijest (politika, gospodarstvo, kultura, sport) da nam se obrate kako bismo njihov materijal predstavili javnosti.

Voditelj projekta: Nikša Minić

Koordinator i suradnik na projektu: Milan Radošević

Internet stranicu izradio i održava: Aldo Šuran